Tapahtumat ovat taloutta ja työllisyyttä

09.05.2021

Oulun kehittäminen tapahtumakaupungiksi. Bättre folketin näpertelyä isäukko olisi sanonut. Mutta ei, jos tavoitteena on yrittäjyyden kehittäminen ja työllisyyden nosto.

Voimme parantaa oululaista yrittäjyyttä nopeasti ja tehokkaasti ja työllistää oululaisia, jos pystymme kehittämään tapahtuma- ja matkailualaa. Palveluala työllistää nopeasti ja matkailupuolella meillä tie on auki vain ylöspäin.

Hyvä esimerkki on Kuusisaaren tapahtumapuisto, joka on monen kulttuuritapahtuman pitopaikka. Se vaati kaupungilta 1,5 miljoona euroa. Kuuska soi ja QStockin tapahtumat ovat tuoneet tuon rahan moninkertaisesti jo parina ensimmäisenä vuonna takaisin kaupungille.

Tapahtumien ja -infran kehittämistä tulisikin katsoa juuri talouden ja työllisyyden vinkkelistä. Siinä meillä tulee hieman hoppu. Miksi? Meillä on käytännössä elvyttävää taloutta edessä vuoteen 2023 saakka. Nämä kolme vuotta tulisi Oulun käyttää hyväksi.

Syy seuraavaan kolmeen lihavaan vuoteen löytyy valtakunnan politiikasta. Budjettiriihen teatterin esirippu on vasta laskeutunut, mutta yleisölle on varmaan käynyt selväksi, että velkaa otetaan lisää miettimättä, tarvitseeko sitä maksaa ja milloin takaisin. Teatteriseurue säätytalolla hylkäsi budjettikehysperiaatteen. Kiitellessään toisiaan hyvästä näytelmäsuorituksesta, pienellä näyttämöllä etenee sote-muutos. Sen taloudelliset säästöt ovat kysymysmerkki. Ainoa varma asia lienee uuden soteveron syntyminen tulevaisuudessa. Kun näiden kahden tekijän lisäksi muistaa tulevat eduskuntavaalit, rahaa jaetaan kuntiin seuraavat kolme vuotta.

Hammasten kiristys ja itku alkaa 2024. Palaamme silloin tällä menolla edesmenneen Sailaksen (1992) ja Liisan listojen (1994) tyyppisiin leikkauksiin. Suurimmat maksajatkin ovat tiedossa: isot kaupungit.

Valtion toimintoja on siirretty massiivisesti kunnille ja nimenomaan suurten kaupunkien harteille. Kun tämän yhdistää tuleviin sotealueisiin ja niille korvamerkityille rahoille, on selvää, että suurten kaupunkien taloudet joutuvat vuodesta 2024 alkaen pyöritykseen, jota ei ole nähty vähään aikaan.

Meidän on siis perusteltuakin pyrkiä lisäämään yrittäjyyttä ja työllistymistä esimerkiksi palvelu- ja matkailualoilla. Verojen nostossa tie on jo noussut pystyyn. Käytetään seuraavat kolme vuotta viisaasti.