Pormestarimallista

06.06.2021

Varsinaiseen vaalipäivään on enää viikko. Kaikki kynnelle kykenevät ehdokkaat ovat ilmestyneet pelmahtaen torille ja keskustaan kuin voikukat omakotitalon takapihalle. Valinnan varaa riittää.

Kaleva konsernin mediat ja YLE ovat hakeneet kantaa oululaisten kannalta olennaisiin asioihin. Äänestäjien olisikin hyvä seurata perusteltuja kantoja erityisesti matkakeskuksesta, pormestarimallista ja yliopiston sijainnista.

HS:n toimittaja soitti viime viikon torstaina ja kysyi kantaani matkakeskukseen. Totesin toimittajalle, että pelkään kahden asian menneen pahasti keskenään ristiin: 20 vuoden takaisen Lemminkäisen ja VR:n matkakeskushankkeen ja Asemanseudun arkkitehtuurikilpailun (12/2016) Terwatynnyrien havainnekuvien.

Matkakeskus sellaisena kuin se osassa puheissa kuultaa, liittyy lähes 20 vuotta vanhaan tavoitesuunnitelmaan. Silloisen Lemminkäisen ja VR:n keskinäisen sopimuksen perusteella oli tarkoitus rakentaa matkakeskus. Toimintaympäristön muutos ja aika on tehnyt tehtävänsä. VR:n businessympäristö on muuttunut hurjasti 20 vuodessa eikä Lemminkäistä enää ole. Emme osta enää lippuja asemalla, vaan toiminta on siirtynyt verkkoon. 

Asemanseudun arkkitehtuurikilpailussa (12/2016) voittaneessa Lahdelma&Mahlamäki ehdotuksessa olleet Terwatynnyrit kaarineen (2 kpl) liittyvät kilpailuohjelmassa olleeseen 3 000 katsojan palloiluhalliin ja toinen hotelli- sekä toimistotilojen yhdistelmään. Jälkimmäiseen on mahdollista kytkeä matkakeskuksen tyyppiset odotustilat. Se olisi jopa toivottavaa. Haaste on: kuka maksaa odotustilat vuokrien muodossa? Epäilen, löytyykö VR:ltä halua kilpailupaineessa. Rakennusliikkeiden kontolle asiaa on vaikea kuvitella.

Aika ei ratkaise asioita. Ne monimutkaistavat. Usein maksajat hyville aikanaan liiketaloudellisesti kannattaville hankkeille poistuvat yksityiseltä puolelta. Käteen jää helposti julkisen toimijoiden eli veronmaksajien kukkaro. Odottelu ei palkitse.

Pormestarimallia tulisi ajatella samoista lähtökohdista. Mikä on soveltuvin toimintamalli tilanteessa, jossa poliittisen päätöksenteon on vastattava toimintaympäristön muuttuviin vaatimuksiin. Internetin ja somen luoma tarve poliittiselle päätöksenteolle nopeutuu. Miten valtuusto tulee varmistamaan riittävän poliittisen ohjauksen? Uusi valtuusto ottanee kantaa jo vuoden 2021 aikana.

Kantani yliopiston siirtoon olen kertonut blogissani 5.4.2021 Koulutetut naiset.