Ooppera, teatteri ja uimahalli...

22.09.2021

Oopperassa en ole käynyt, mutta teatterissa paljonkin. Varsinkin Oulussa. Uiminen Raksilassa kuului vakiohommiin erityisesti silloin, kun vanhin tyttäreni Jenni harrasti kilpauintia.

Syy, miksi listasin nuo toiminnot, liittyvät kaupungin käyttötalousmenoihin. Tarvitsemme hyvän teatterin ja sellainen meillä onneksi on. Samoin Oulussa on tarve myös hyvälle uimahallille Raksilaan nykyisen tilalle. Otsikossa olevien laitosten järjestys liittyy niiden vaatimiin vuosittaisiin käyttötalousmenotasoihin investointien jälkeen.

Teatterin tarvitsemme ja se vaatii kaupungin tukea toimiakseen. Sitä onkin järkevää tukea. Positiivinen vaikutus maksaa itsensä takaisin. Sen sijaan on kyseenalaistettava meillä talousarvioluonnoksessa esiintyneiden uimahallihankkeiden määrä. Ne ovat käyttötalousmenoiltaan merkittävän suuria. Ja, suuria ovat niiden investoinnitkin. Harva tiedostaa, että investointien valmistuttua kuvaan tulevat merkittävät vuosittaiset käyttötalousmenot. Esimerkkinä Raksilan uimahallin käyttötalousmenot, jotka ovat vuositasolla 1,5-2,0 M€.

Raksilan uimahalli on taloudellisesti hyvin hoidettu. Harkintaa olisi paikallaan tässä taloustilanteessa muiden kaupungin omien uusien uimahallien rakentamisessa. Erityisesti, kun meille toivottavasti on tulossa yksityisrahoitteinen Kiikelin Löyly. Sen rahoittavat yksityiset sijoittajat eikä kaupungille aiheudu käyttötalousmenoja. Kiikelin Löylyn kustannusarvio yksityisenä investointina on n. 6,5 M€[i]

Samaa analyyttistä harkintapuhetta on kuullut myös muualta vastuullisilta tahoilta 

Tässä mielessä Linnanmaan uimahallin toteuttamista tulisi vähintään harkita siirrettäväksi. Hankkeen kustannus on 15 M€ ja luulen, etteivät vuosittaiset käyttömenot poikkea kauas miljoonasta eurosta.


[i] Arvio vuoden 2021 alussa