Mahtava Idea!

23.05.2021

Kuinka usein sinulle käy samoin? Tiedät, että idea on uskomaton. Se pystyttäisiin toteuttamaan ja se iskisi vaikutuksillaan kaikki positiiviset energiavarastot ja -mittarit täyteen. Et vain osaa aukaista tai kertoa asiaa. Minulle Oulun Areena on sellainen.

Oulu tarvitsee Areenan. Ei joskus ja jonnekin mihin vain mahtuu paikkaan, vaan keskelle kaupunkia - asemanseudulle.

Kadut ja niiden liikkeet näkee paremmin, kun vaihtaa tavallisen kävelyreitin kadun toiselle puolelle. Näet hyvät jutut paremmin ja huonot suorastaan hyppäävät varjoista. Näin kävi minulle, kun siirryin kunnalta yksityiselle sektorille.

Kaupunkikeskustamme hyvät ja huonot puolet piirtyivät uudella tavalla. Yksi asia on selvä: kaupallisesti keskustamme on vajoamassa. Jos kävelet ruutukaava -keskustaamme läpi, huomaat, että pienet erikoisliikkeet ovat katoamassa. Kivijalkaan tilalle on tullut 'vuokrataan liiketilaa' -kyltit tai tatuointiliikkeitä.

Oulu tarvitsee kunnon potkun persuuksiin. Terävin potku tulisi tapahtuma- ja elämysareenan sijoittamisella asemanseudulle. Nykyinen Raksilan jäähalli rakennettiin noin 50 vuotta sitten ja sitä on sen jälkeen peruskorjattu moneen kertaan. Viimeisin korjauksen jälkeen käyttöikä jatkui 10 vuotta. Uutta hallia on väläytetty Raksilan urheilupuistoon.

Meillä Suomessa on lukuisia esimerkkejä aina Turusta lähtien siitä, miten syrjään rakennetuille halleille käy. Ne ovat vain syrjässä.

Rakentamalla oma Areenamme keskustaan teemme keskustasta houkuttelevan paikan yrityksille kasvaa ja kuntalaisille viihtyä keskustassa puhumattakaan matkailijoista. Parannamme Oulun elinvoimaa ja vähennämme tarpeetonta autoilua. Teemme keskustasta paikan, jossa muilla liikennevälineillä tapahtumat ja konsertit ovat helposti saavutettavissa. Minimoimme kallista henkilöautojen pysäköintipaikkarakentamista yhdessä kaupan toimijoiden kanssa ja mahdollistamme autopaikkojen yhteiskäyttöä.

Kuusisaaren tapahtumapuiston 1,5 M€ investointi mahdollisti kesäkaudella hurjan määrän tapahtumia. Mitä Areenan tuominen keskustaan saisikaan aikaan? Oulusta kehittyisi oikea festivaalikaupunki.

Sijoittamalla Areenan keskustaan saamme myös yksityisen rahoituksen mukaan osakkuuksien kautta rakentamis- ja operointikustannuksiin. Uskallan tämän luvata, koska neuvotteluja käyneenä sen tiedän. Raksilan urheilupuiston kustannukset jäävät puolestaan syrjäisen sijaintipaikkana vuoksi 100 % kaupungille. Pysäköintiratkaisu joudutaan rakentamaan uudelta pohjalta, koska rakennuslupaviranomaiset eivät jatkossa voi sallia uudishankkeen pysäköintiratkaisua toteutettavan kauas. Tässä tapauksessa Raksilan Market-alueen tontille.

Yhtä varmasti voi sanoa, että sijoittamalla Areena syrjään, olemme 10 vuoden päästä kaupunkina nukahtaneet kokoushuoneeseen narkoleptikon tavoin. Muut ovat poistuneet paikalta. Ne muut ovat viisi muuta suurta kaupunkia.

Mahdetaanko siinä tilanteessa tulla etelästä katsomaan eksoottista arktista kiekkoa ja paikallista karaokelaulua Raksilan suojellussa 1970 rakennusperinnettä esittelevässä jäähallissa?