Kunnallispoliitikon viikkopäiväkirja vko 42/2021

24.10.2021

Itse kuulun sukupolveen, joka kirjoitti päiväkirjoja. Tai ainakin osa meistä. Itse en tosin sitä tehnyt ja paljon lähempänä omaa sydäntä on nykyinen tapa blogata aiheesta kuin aiheesta.

Oulun kunnallispolitiikassa vasta aloittaneena moni seikka on valjennut yllättävänä. Asiat tuntuvat tulevan poliittiseen päätöksentekoon yllättäen ja hyvin pienellä ellei olemattomalla valmisteluvaiheen keskustelulla. Vanhemmille politiikan konkareille tapa voi tuntua hyvältä, mutta tämä ei mielestäni todellakaan johda hyvää päätöksentekoon. Päätöksenteko tuntuu menevän osaltaan viikon fiiliksen mukaan. Onneksi ei päivän.

Tällä toimintatavalla isot ja pienet asiat menevät kunnolla ristiin. Kaupunkipyörät ja veroäyrin nosto ovat kokoluokaltaan aivan eri painoluokissa. Molempiin käytettiin kuitenkin ammuksia puolin ja toisin aika paljon. Nyt edessä on todella isoja asioita, joiden osalta toivoisi päätöksenteon tapahtuvan kunnon keskustelun kautta. Ainakin rohkeutta palauttaa asioita valmisteluun tulisi olla huomattavasti enemmän kuin nyt, mikäli päättäjät tuntevat jääneensä kiireessä valmistellun asian hyväksyjiksi ilman kohtuullista varmuutta esityksen laadusta. Yliopiston suunnitteluvarauspäätös (sijainti), kaupungin tulevaisuuden johtamismallin tai omistajapoliittisten linjausten ei haluaisi jäävän yksittäisten investointihankkeiden keskustelun jalkoihin.

Someviidakossa ihmisen kokoiset asiat saavat selvästi helvetilliset mittasuhteet. Ei pelkästään kommenttien määrässä, vaan myös laadussa. Erityisesti Kalevan artikkelien kommenttiosastolla alatyylinen haukkuminen kukoistaa ja sen annetaan kukoistaa. Journalistisilla perusteilla puskasta ampumisen jalon taidon seinätaulun ylläpitoa voi tuskin perustella sananvapaudella. No, näyttää kuitenkin siltä, että melkoinen osa kunnallispoliitikoista niitä seuraa ja on tunnustettava, että niillä näyttäisi olevan vaikutusta. Vaikka toisin toivoisi.

Isoista asioista, kuten kaupunkistrategia, päätetään vuodenvaihteen jälkeen ja siihen pohjautuvien erilaisten Oulun kaupungin toimenpideohjelmien päivitys- tai laadintatyö tavoitteineen käynnistyy. 

Myös Oulun brändin uudistaminen on edessä strategiatyön päätyttyä. Toivottavasti. Näin päättäjät saavat linjata tavan, jolla kaupunkia viedään eteenpäin ja markkinoidaan tällä valtuustokaudella.