Kirje Sara Wacklinilta (blogi 11.4.2021)

11.04.2021

Sain viime viikolla kirjeen Sara Wacklinin talon asukkaalta. Asunto-osakeyhtiöstä, jossa Oulun Palvelusäätiö tarjoaa palveluita asukkaille. Kirje oli kärkevä. Kirjoittaja osasi taitavasti juoksuttaa sanan ruoskaa selässäni. Sivallukset johtuivat Oulun Palvelusäätiön aktivoivien palveluiden lopettamisesta ja henkilöstön irtisanomisista. Puna nousi poskille.

Vastasin kirjoittajalle ja myöhemmin minulle valkeni. Iso osa Palvelusäätiön noin 600 iäkkäästä asukkaasta laittaa mielessään yhtäläisyysmerkit säätiön ja Oulun kaupungin välille. Tilanne ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Säätiö tuottaa ikääntyneille tuettuja asumispalveluja 600 asunnon myötä ja tarjoaa tukipalveluita kuten siivousta asukkailleen. Tämän vuoden alkuun saakka tarjosimme myös ennaltaehkäiseviä palveluita. Niitä tilaa Oulun kaupunki, hyvinvointilautakunta.

Viimeksi mainitut ovat kerhoja ja tapaamisia, joissa säätiön ammattilaiset aktivoivat ikääntyneiden muistia ja kädentaitoja. Minusta kaikkein tärkeimpänä estivät myös yksinäisyyttä ja kaikkea siitä aiheutuvia sairauksia. Palvelua ei annettu pelkästään säätiön asukkaille, vaan kaikille ikääntyneille, jotka halusivat osallistua toimintaan. Toiminnan vaikuttavuutta ei voi yliarvioida, vaikka ne on helppo leimata bingokerhoiksi.

Tavoitteena on aktivoinnin avulla mahdollistaa ikääntyneiden asuminen kotonaan tai tuetun asumisen piirissä kodinomaisissa oloissa, vaikkapa Palvelusäätiön vuokra-asunnoissa. Näin voidaan estää luisuminen laitoshoitoon, joka ei ole pelkästään kallista, vaan myös erityisen raskasta ikääntyneille.

Kaksi vuotta sitten kaupunki päätti säästötoimena lopettaa nuo palvelut, jotka olivat suuruudeltaan 1,8 miljoona euroa vuodessa. Summalla oltiin tuotettu ikääntyneille mielen ja kehon aktivointia 25 ammattilaisen toimesta. Kun rahoitus loppui, säätiö joutui käynnistämään yt-menettelyt, irtisanomaan ammattilaisia ja lopettamaan kyseiset palvelut.

Olen edelleen samaa mieltä kuin tuolloin. Päätöksellä saatiin aikaiseksi vain muutaman vuoden säästö. Kuka meistä säästäisi auton huollossa jättämällä öljynvaihdot väliin? Aktivoivien ja osallistavien toimintojen puuttuessa iso osa yli 75- vuotiaista passivoituu. He joutuvat sairaala- ja laitoshoitoon yllättävän nopeasti. Päätöksen hinta huomataan 10 vuoden sisällä, kun yli 75-84 vuotiaiden absoluuttinen määrä kaksinkertaistuu 17 500 henkilöön vuoteen 2030 mennessä.

Joku varmaan ihmettelee, miksi kirje tuli minulle. Olen toiminut Oulun Palvelusäätiön hallituksen puheenjohtajana kohta 10 vuotta ja nähnyt miten tärkeää työtä osaavat ammattilaiset tekevät ja millaisia tuloksia he saavat aikaan