Tiedottamisesta ja kokispullosta

26.03.2021

James Herriotin Kaikenkarvaisia ystäviä viikonloppuna Areenasta. Kaikki ensimmäisen kauden jaksot putkeen. Taas. Sama tilanne on monessa kodissa. Netflix, Viaplay, C-More, Ruutu ja moni muu suoratoisto tai elokuvien tilauspalvelu taitavat olla koronamaailman selkeitä voittajia.

Suosikkisarjojen lisäksi seuraamme koronatiedotteita, joiden sisältö elää ja muuttuu koko ajan epäselvemmäksi.

Se mitä tarvitsisimme, on tietoa, missä ajassa Suomi on rokotettu ja palaamme melkein normaaliin elämään. Ymmärrämme kyllä, että paljon puhuttu uusi normaali on jotain muuta, mihin olemme tottuneet.

Tärkeintä ääneen lausutuissa sanoissa on, että ne auttavat kestämään. Valmentajan sanat treeneissä "enää kierros" tai opettajan kannustava taputus olkapäälle kokeessa "melkein kaikki laskettu". Kärsivällisyys ja kestäminen palkitaan.

Nyt tämä viesti kuitenkin puuttuu. Ja, mitä se tarkoittaisi niille, joille positiivisen viestin kertominen merkitsisi eniten. Nuorille, opiskelijoille ja ikääntyneille, joista suuri osa asuu ns. sinkkutalouksissa ilman keskustelukaveria. Yksinäisten ihmisten henkisen ahdistuksen voi aistia ilmassa. Kuin seuraisi kaveria, joka on ravistanut kokispulloa ja juuri aukaisemassa korkkia. Sotkuhan siitä syntyy.

Olemme olleet ymmärrettävästi huolissamme ikääntyneistä ja muutoin terveydellisesti riskiryhmään kuuluvasta väestöstä. Heitä pandemian suorat vaikutukset koskevat ensin. Yksinäiset nuoret ihmiset ovat unohtuneet. Heillä ei ole ikääntyneiden elämänkokemusta, tietoa tai taitoa, joiden avulla pyytää apua tai kertoa tilanteestaan ujostelematta. Nuoria on mielestäni ravistettu liikaa ja sitä korkkia ollaan aukaisemassa kesällä. Toivottavasti kuntapuolen auttajat, vapaaehtoistyötä tekevät järjestöt ja muut toimijat ovat hereillä ja valmiina. Teitä tarvitaan.

Koronasuomessa hieman fiinimpi ruokailu nykyään tarkoittaa takeaway-annosta. Henkisen hyvinvoinnin hoitaminen ei kuitenkaan ole takeaway aterioita. Ruokailu ja sen lomassa käytävät keskustelut ystävien kanssa kohottaisivat mieltä kummasti. Nyt yli vuoden kestänyt eristäytyminen jo valmiiksi yksinäisille on raskasta ja tulee ennen pitkää kalliiksi yhteiskunnalle. Sen tulisi huolestuttaa kaikkia.

Jos olet miettinyt, pitäisikö soittaa ikääntyneelle sukulaiselle tai tutulle nuorelle, taitaa olla sen aika.