Taikatemppuja – Simsalabim Oulu (Forum24 kirjoitus 10.3. 2021)

26.03.2021

Taikureiden tekniikkaan kuuluu katsojan huomion kiinnittäminen toisaalle pois varsinaisesta taikatempusta. Taikurikaksikko Penn ja Teller ovat tuttuja tv:n katsojille. Kaksikon tv-ohjelman Fool Us nimi kuvaa heidän tapaansa tehdä taikuutta.

Meilläkin osataan. Tikun nokkaan nostettiin viime kesänä Sykkelit, ja taloutemme tuntui kaatuvan kaupunkipyöriin. Totta toinen puoli: käyttötalousmenot kasvavat liikaa. Raaputtaessa talousarvion pintaa, syy selviää.

Talous vajoaa kiinteistöinvestointien ja niiden käyttötalousmenojen kasvun vuoksi. Vuoden 2021 talousarviossa investointien taso tuplaantuu 97 M€:oon kolmessa vuodessa, vaikka hankkeet kuten kaupungintalo ja uimahallit, ovat vain osittain mukana. Tilannetta heikentää siirtyminen vuokrausmalliin, jossa investoinnit muuttuvat käyttötalousmenoiksi taikaiskusta.

Matti Meikäläisen osamaksukauppaa vastaava liikku. Fiilis on hieman parempi, mutta aivot sanoo tosiasian: investointi mikä investointi vaikka miten naamioit.

On syytä tehdä ero kaupungin kiinteistöinvestointien ja pääosin yksityisten elinvoimainvestointien välille, joissa yksityinen taho maksaa investoinnin ja vuotuiset menot. Samalla kasvaa eniten työllistävä palvelusektori ja yrittäjyys. Elinvoimainvestoinneista kaupunki saa maanvuokratuloja ja korvauksen kaavoituksessa syntyvästä maan arvon noususta. Tulojen ansiosta on perusteltua tukea hankkeita kaupungin toimilla, kuten liikennejärjestelyillä. Niiden kustannukset ovat maltilliset yksityisten tahojen panoksiin verrattuna.

Em. koskee vaikkapa torialueen hotelleja, joiden vaikutus yrittäjyyteen ja matkailuun on iso.


Entä Areena? Kysymys voidaan tiivistää seuraavasti: teemmekö sen yhdessä yksityisen sijoittajatahon kanssa asemanseudulle? Vai toteutammeko sen 10 vuoden päästä urheilupuistoon täysimääräisesti budjettivaroin? Yli 50 vuotta vanhan Raksilan Areenan korvauspäätös on tehtävä tulevalla valtuustokaudella.


Launtaina kirjoitan miten voimme boostata yksityisiä investointeja koronan jälkeen.