Ilmastoasiat ja Sinä

18.05.2021

Olit sitten töissä yksityisellä tai julkisella sektorilla ilmastoasioita ei voi väistää. Joko siihen suhtautuu kuin kovaa taklaavaan pakkiin tai kannustavaan valmentajaan. Pelonsekaisesti vältellen tai hyväksyen muutoksena, joka kehittää yritystä ja tuotteita sekä markkinoita tai julkisen sektorin palveluprosesseja.

Viime kädessä moni asia jää lopulta yksittäisen henkilön ratkaisujen varaan. Meidän jokaisen. Voit ohjata yrityksiä ja kuntia oikeaan suuntaan omilla valinnoillasi. Ostotavoilla. Pitkä ja joskus mutkainen tie vie varmasti perille ja viimeiset metrit ovat tärkeitä.

Valitsetko pyörän, vaikka auto on käytössä? Ostatko yritysten tuotteita tai palveluita, joissa seurataan CO2 päästöjä? Arvostatko puheissasi ihmisiä ja yrityksiä, jotka tekevät ratkaisuja parempaan suuntaan? Oli sitten kyse aurinkovoimalasta tai CO2 päästöjen vähentämisestä tuotannossa tai lajittelun edistämisestä sekä jätteiden vähentämisestä, muutos tapahtuu työpaikan ihmisten asenteen avulla. Oma toiminta ja puheet toimivat moottorina. Miten itse vien ilmastoasiaa eteenpäin työyhteisössä?

Itse olen lähtenyt vaikuttamaan asenteisiin kirjoittamalla joka viikoittaisessa yhtiömme blogissa asiakasyritystemme ja kuluttajien asennemuutoksesta ilmastoasioissa. Se on tapahtunut nopeasti. Lähes jokainen asiakasyrityksistämme on asettanut toimintansa hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2030. Asiakkaiden tavoitteet liittyvät OAK:n toimintaan, ja meidän on reagoitava.

Erityisen haastavaa se on logistiikkayrityksessä. Logistiikka-alan yrityksillä on usein ihmisten mielissä samanlainen rooli ilmastoasioissa kuin ravintoloilla korona-Suomessa. Kaiken pahan alku ja juuri. Koko toimiala tekee kuitenkin työtä ilmastoasioiden huomioimisessa.

OAK käynnistää aurinkovoimalan rakentamisen terminaaliinsa tänä vuonna. Sen avulla vähennämme sähkön kulutusta jopa 25 %. Lisäämme LNG (kaasu) kuljetuskalustomme määrää vuosittain tavoitteena 30 %:n osuus 2030. Pienempää jakelukalustoamme siirrämme päästöjä lähes 90 % hiilijalanjälkeä pienentävään polttoaineeseen.

Tänään oli helppoa polkea töihin. Toisin kuin tammikuun pakkasilla.