Esteettömyys ja ikääntyminen

31.03.2021

Avun pyytäminen on hankala juttu. Eikä sen pyytäminen helpotu iän myötä.

Sodan jälkeiselle ikäpolvelle se on se hankalin asia. He ovat nyt 75-80 vuotiaita. Itse pitäisi pärjätä eikä olla taakkana täysi-ikäisille lapsille. Ymmärsin asian itsekin vasta, kun veljieni kanssa tyhjensimme vanhempieni taloa vuosi sitten heidän kuoltuaan lyhyin välein. Olisi pitänyt auttaa paljon enemmän.

Talo, huonekalut sekä kaikki muut tavarat olivat päässeet huonoon kuntoon. Oli helppo valehdella itselleen, että asiat ovat kunnossa, kun isä oli aina todennut "ei hätää, kyllä me äidin kanssa pärjätään".

Oulun kaupunki on käynnistänyt Auttava yhteisö -hankkeen. Sen tavoitteena on muuttaa ikääntyneiden ja eläköityneiden toimintaa eteläeurooppalaisemmaksi. Lyhyesti: enemmän halauksia sekä toisesta välittämistä ja auttamista.

Juuri eläköityneet yli 65-vuotiaat harmaat ketut ovat aktiivisia ja energisiä palvelun ostajia ja auttajia. Heidän kohdallaan Auttava yhteisö -hanke onnistuu. Tilanne muuttuu yli 75-vuotiaiden kohdalla, joille avun pyytäminen ja vastaanottaminen vapaaehtoistyönä ei ole helppoa. Auttavan yhteisön vapaaehtoistyön lisäksi kaupungin tulee panostaa resursseina sekä rahaa että henkilöstöä tämän kuntalaisryhmän hyvinvointia edistävään työhön.

Oulussa ikääntyvien yli 65 -vuotiaiden määrä tuplaantuu vuoteen 2040 mennessä. Tämä tulee näkymään Oulussa. Nyt esteettömyyttä ajatelessamme näemme silmissämme pyörätuolia käyttävät liikuntarajoitteiset kanssaihmiset. Lisätkääpä mielikuvaan kolmin-nelinkertainen määrä rollaattoreilla ja muilla apuvälineillä liikkuvia ikääntyneitä avustajineen vuonna 2040.

Esteettömyys tulee priorisoida kaupungin keskustarakentamisen yhdeksi punaiseksi langaksi. Muutoksen asenteissa tulisi olla suuri. Esteettömyys on suunnittelun laatua.

Jättämällä esteettömyys huomioimatta toistamme samaa virhekaavaa kuin käynnissä olevassa kaupungintalon remontissa. Ensimmäisellä kierroksella "säästettiin" jättämällä osa vaurioista korjaamatta kapseloimalla ongelmat. Nyt toisella kierroksella ne joudutaan aukaisemaan ja korjaamaan kalliilla.

Säästetään tekemällä asiat kunnolla eikä sinne päin.