Äänin 7-6?

25.11.2021

Ei. Numerot eivät kerro Kärppien kotiotteluvoitosta HIFK:stä rankkarikisan jälkeen. Kyseessä on todennäköinen äänestystulos Oulun kaupunginhallituksessa ensi helmikuussa, kun päätetään Oulun Yliopiston suunnitteluvarauksen jatkosta.

Termi, jonka perään meillä haikaillaan, on oululainen poliittinen konsensus. Sillä on miellyttävä kaiku korvissa, mutta kestääkö se asiapohjaisen tarkastelun? Kun listaa millaisia asioita on tulossa heti vuodenvaihteen jälkeen poliittiseen päätöksentekoon, ja miten niistä on tietoja nyt saatavilla, voi vain hämmästellä.

Oulun yliopiston osien mahdollinen siirtyminen Raksilaan ja johtamismallin mahdollinen siirtyminen pormestarimalliin ovat Oulussa isoja asioita. Molempien osalta poliittinen päätöksenteko tapahtuu ensi keväänä helmi-maalikuussa. Ja, molempiin liittyy piirteitä, joita on hankala ymmärtää.

Hyvä esimerkki on johtamismalli. Maaliskuussa päätetään mihin johtamismalliin Oulussa päädytään. Jatkammeko nykyistä duaalimallia vai siirrymmekö pormestarimalliin? Aikaa on siis nelisen kuukautta. Samaan aikaan olemme kiireellä panneet auki konsernijohtajan viran, johon valittu henkilö pystyy ehkä aloittamaan työnsä suunnilleen samaan aikaan, kun teemme päätöstä kaupungin johtamismallista.

Lyhyesti: valitsemme avainviranhaltijoita, vaikka johtamismalli on auki. Jos päätyisimme pormestarimalliin, valitsemme kaupungin johtavan viranhaltijan selkeästi erilaisella toimenkuvalla, kuin mitä virkaa haettaessa oli. Tehtävään vaatimia toimia olisi voinut jakaa ja hoitaa viransijaisuusjärjestelyinä tuon vaajaa puoli vuotta.

Samanlainen vähintäänkin ajallinen hässäkkä on syntymässä yliopiston suunnitteluvarauspäätöksen jatkotoimista. Suunnitteluvarauspäätös tehtiin vuoden loppuun 2021. Olettaa voi, että valtuustolle tulee asiasta info alkuvuonna 2022 ja päätös suunnitteluvarauksen jatkamisesta tehdään keväällä kaupunginhallituksessa.

Aika lyhyeksi jää keskusteluaika ja sisäistäminen faktoilla itse kullekin Oulun lähihistorian merkittävimmälle päätökselle. Yliopiston sijainti vaikuttaa käytännössä kaupunkisuunnittelun jokaiseen osa-alueeseen kiinteistöjen arvosta joukkoliikenteeseen ja kaupan rakenteeseen.

Jos poliittisesti päädytään ratkaisuun kaupunginhallituksen äänestyksen jälkeen, vaikka äänin 7-6, voi pohtia mitähän tuli tehtyä? Ja millä pohdinnalla poliittisesti.